zaitie.zubaidi's FotoPages @ kotakreatif27
Photobucket
By: nor zaiti

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 25-Nov-2008 07:10 Email | Share | Bookmark
:: Ini Benar.....Bukan Cobaan ::

:: IPSC ( Pusat Latihan Menembak Malaysia, Subang (MAS) ) ::
22112008

Salam...semua...tak sabar saya nak post gambar2 nie.....satu pengalaman yang sangat best...dapat saya kongsikan dengan anda semua....

[size=9]Kali ni saya Shoot Pakai Pistol...hehehehehe...tapi tak lupa gak Shoot dengan Kamera ku....
utk merakam latihan yang dijalankan oleh my Senior and kawan2nya....


Sabtu lepas saya join my senior Bro Arafat...pergi menembak...hehehehe...pistol betol..dan peluru betol ok....actually saya dah pernah cuba menembak....tapi masa tu pakai M16 ( lepas form 3 PMR kami anak2 askar MRSm Terendak diberi latihan askar..termasuk menembak di lapang sasar Asahan Johor )

My senior ni ada pistol sendiri....dan sudah pon ada lesen..... ..
jadi i ambik kesempatan utk join bro arafat...dengan 3 org member dia buat latihan
menembak....dan saya pon dapat try menembak dalam 10 butir peluru...hehehehehe
guest what....saya dapat menembak dengan baik.....rasanya mcm nak ambik
lesen jugak...insyallah.......... sebab dah teruja......

Depa ni main IPSC...seperti yang saya ada terangkan sedikit sebanyak ... di bawah......Syiok ok.........kalau rasa nak lagi memahamkan silalah....
ke www.ipscmalaysia.org atau pon www.ipsc.org

Sepanjang sesi latihan....dapatla saya belajar ckit2..pertama dari segi keselamatan..dan kedua tentang penggunaan pistol dan yang ketiga adala blajo tektik2 asas sbg contoh:

1. Target Board...paling dekat kita boleh shoot jarak 2m
2. Target Steel ...paling dekat kita boleh shoot jarak 8m

Peluru yang saya tgk they all pakai haritu 9mm rm1.40 sebijik kalau pakai .40 rm 1.70 sebijik. On de average pakai dalam 200 ke 300 biji but depend on your budjet la. kalau kurang duit tembak le sikit kalau ada lebih tembak le banyak sikit......... ( ayat abag apat )

Very Intresting.....satu pengalaman baru.....selain daripada tu..ada juga beberapa org gadis sedang buat latihan ( dimana bro arafat kata...they all ni anak2 org kaya....yang datang belajar menembak utk keselamatan diorg.....huhhh rasa mcm kat US plak...heheheeh ) siap ada bodyguard datang teman sepanjang sesi latihan....

Huhh...thats all....tp sabtu lepas adalah hari yang sangat penat dan penoh dengan aktiviti....pagi2...dalam kol 930 saya pergi ke Menara TIMA menghadiri Kelas Lembaga Arkitek Malaysia...Part 3....keluar awal...sebab dah janji ngan bro Arafat nak pergi menembak..menembak smpi pukul 6 ptg...pastu trus dirive ke Institut Kesihatan Umum Bangsar...pi main Volleyball plak!!!

ehehheheeehhhhhh........okla chow Chin Chiow......
[/size]
In practical shooting, the competitor must try to blend accuracy, power and speed, into a winning combination. Targets are 75 centimeters by 45 centimeters with a 15 centimeter center representing the "A zone" or bullseye. Most shooting takes place at close range, with rare shots out to 45 meters. Hitting a 15 centimeter A zone at 45 meters or less might seem easy to an experienced pistol shooter, but in IPSC only full power pistols are allowed (9mm or larger). This power minimum reflects the practical heritage of this modern sport, and mastering a full power handgun is considerably more difficult than shooting a light recoiling target pistol especially when the competitor is trying to go as fast as possible. Time, also plays a factor. In fixed time stages, very short times are allowed for shooting a prescribed number of rounds or, as in Comstock scored stages, the scores are divided by the time, adding to the challenge.

Multiple targets, moving targets, targets that react when hit, penalty carrying no-shoot targets mixed-in or even partially covering shoot targets, obstacles, movement, competitive tactics, and in general, any other relevant difficulty the course designer can dream up all combine to keep the competitors enthusiastic and the spectators entertained. While the rules of IPSC state that the course of fire should be realistic and practical, they also state that diversity is to be encouraged, to keep the sport from becoming too formalized or standardized. In fact, some matches even contain surprise stages where no one knows in advance what to expect.

Although the roots are martial in origin, the sport matured from these practical or martial beginnings, just as karate, fencing, or archery developed from their origins. Now, practical shooting is an international sport, emphasizing safety and safe gun handling, accuracy, power, and speed, in major competitions around the globe. The crowning glory for practical shooting is to become the IPSC World Champion






































nih..apa kenamanya...tmpt menysun peluru..sebelum dimasukkan dalam pistol...
















satu plate kena!!!!















View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net